In het kader van '100 jaar de Stijl' vond in 2017 de Stijlparade plaats. Negen dagen lang vormde het park van Mien Ruys bij de fabriek van Gerrit Rietveld het unieke decor voor een buitenexpositie, diverse voorstellingen en activiteiten. Het park werd gedurende dit topevenement ingericht als een gigantische huiskamer in het groen; een designexpositie in de open lucht bestaande uit honderden designmeubels onder de titel ‘Zitten is een Werkwoord’! Gemaakt door designers van naam, maar ook door lokale/regionale makers, ambachtslieden, kunstenaars en creatieve jeugd.


Programma
Tijdens de Stijlparade kon men de parkexpo bekijken, yoga-oefeningen in het park doen, op Rietveldsafari, of een lezing, kinderfilm, zwoele avondfilm, muziekoptreden of toneelstuk bijwonen! Uniek waren de toneelvoorstelling 'Bep, dochter van Rietveld' door Audrey Bolder en de wereldpremière 'Talking Trees' van Bert Barten. In de Stijlcabine viel van alles te beleven over het roemruchte verleden van Stichting Rietveld & Ruys. Publiek kon meedoen aan diverse workshops en op het terrein werkten de beeldhouwers van Hofmanheide Creatief live aan een beeld in stijl. 

Parkexpositie 'Zitten in een Werkwoord' 
Rietvelds statement ‘Zitten is een werkwoord’ is legendarisch. Hij deed zijn uitspraak naar aanleiding van kritiek op zijn houten stoelontwerpen, waarop je niet te lang kon zitten; ontworpen vanuit ‘Stijl’-principes zoals eenvoud en functionaliteit. Rietveld vond dat zitten een mate van ongemak met zich mee mocht brengen en niet alleen gericht diende te zijn op comfort: “Als je moe bent, ga je maar liggen.”
Makers, kunstenaars en ontwerpers werden door Stichting Rietveld & Ruys uitgenodigd een stoel aan te leveren vanuit de vraag: "Wat is jouw antwoord op de huidige zitcultuur en welke inspiratie biedt Rietvelds uitspraak? Heb je speelse ideeën ten aanzien van zittend werken, zittend sporten, zittend luisteren etc.? Zijn er variaties te maken op bekende designklassiekers?" 

Top 10
Stoelen van tien topontwerpers/kunstenaars en aanstormende talenten vormden de vaste kern van de expositie: Piet Hein Eek, Tejo Remy & René Veenhuizen, Snodevormgevers, Aart van Asseldonk, Jurgen Bey, Nacho Carbonell, Spectrumdesign, Mal-furniture, Matty Christensen en Bert Staal, Antwan van Delft en Enrichers (Institute for Applied Motions). Uiteindelijk zijn meer dan 100 ontwerpen geëxposeerd, die zijn terug te vinden in de bijbehorende catalogus!

19 t/m 25 aug 2017
Locatie: Park Mien Ruys, Riethovensedijk, Bergeijk

 

Partners

            

                         

 
Sponsors
                    

 

Meer informatie?

Bezoekadres

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
T: 0497-558589
www.cultuurhuisbergeijk.nl

Postadres

Burg Magneestraat 96
5571 HG Bergeijk

Proclaimer - © Stichting Rietveld en Ruys - Webdesign by: Burgmans Reclame